Januárban a gyepet nem fedte hó, az átlagember figyelme még kevéssé volt a gyepen, több helyen nyálkagomba inváziót figyelhettek meg a szemfülesek. Ez mind az enyhe tél hatása.

Ezek maradványai vagy éppen transzformációi még mindig fellelhetők. Az idei tél szinte „mediterrán” jellegű volt, a tavasz is hamar beköszöntött.

A gyepen a gombabetegségek számtalan iskolapéldája mutatja meg magát.

Kérem, semmikép ne kövesse ezt a mintát!

Oh, hát volt ez a gyep már ilyen! Jól „meggyeplazítjuk” aztán megszórjuk műtrágyával és helyrejön magától! Sajnos elég elterjedt ez a közvélekedés , amely számos gyep végét eredményezte.

Az enyhe tél a moha elterjedésének is kedvezett, így a tavaszi gyeplazítás és tápanyagpótlás életmentő jellegű a „támadás alatt álló” gyepeknél. Amíg a mohos gyep igényli, követeli a lazítást és a gyepseprést, a gombabetegségekkel sújtott pázsitgyep esetén mindkettő káros lehet, mert a betegség tovahordását és elterjedését segítheti elő. Beteg gyepet először gyógyítani szükséges, mert a gombabetegségek jó része szártövön tapad és a növény e részét gyengíti, viszont az előbbi eljárások éppen ezt a növényi részt tépnék meg, ami a növény elhalását is okozhatja, de a gyógyulást mindenképpen késlelteti.

No, és mi a helyzet a gyomokkal?

 

A korán jött tavasz a gyomokat is korán hozza! Vetések előkészítésekor fokozottan kell figyelni a gyomirtások időbeliségére. Megnyugtató megoldásként említhetjük a többszöri totális gyomirtás alkalmazását, mely magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket egyformán pusztítja. Természetesen ennek ellenére a kelő gyep meg fog gyomosodni, de szakszerű ápolás mellett hamar kialakul az egyensúlyi állapot.

A többéves gyepeknél is számíthatunk májusban a kétszikű gyomok nagyszámú megjelenésére.

Ha segítségre van szüksége, a Pázsit Doktorok szívesen segítenek szolgáltatási területükön.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bergendi Győző

Dél- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0