A hidrovetés speciális gépi vetés, amely jelenleg a legkorszerűbb gyepvetési forma. Ennek technológiája: a talaj és magágy előkészítést követően a hidrovetés során a fűmagot vízzel és a keverékhez hozzáadott különböző szerves, a magkelést segítő, a megtapadást biztosító összetevőkkel és hidromulccsal együtt juttatjuk ki a területre. A fűmag már a tartályban elkezdi felszívni a csírázáshoz elengedhetetlen vizet. A technológiájából adódóan nagy előnye, hogy gyorsan kb. 8-10 napon belül látható eredmény tapasztalható (fűmagkeveréktől függ) magas a kelési arány (90 % körüli), újra és felülvetéshez egyaránt javasolt, és a gyepszőnyegezés árának a töredéke. De ezek az előnyök elvesznek, ha nem teremtünk megfelelő körülményeket és nem készítjük elő a területet megfelelően.

Az eljárás az év fagymentes időszakaiban alkalmazható, de a vetésre a legoptimálisabb időszak a tavasz és az ősz, mert ilyenkor öntöző berendezés hiányában, is általában elégséges csapadékra és harmatképződésre lehet számítani, de nyári melegben megfelelően kialakított öntöző rendszer mellett is remek eredményt tudunk elérni. A megfelelő talaj elengedhetetlen egy szép gyep kialakításához. Ha túl sok homokot tartalmaz a föld, akkor nehezen tartja meg a vizet. Ha túl nagy az agyag tartalma, akkor a fű oxigén, víz és tápanyag hiány miatt károsodhat, akár ki is pusztul. Mint minden vetés alapja, itt is nagyon fontos a megfelelő precíz talajelőkészítés, hogy a speciálisan összeállított vetőanyag keverék (massza) a víznyomás segítségével a fűmag be tudjon ágyazódni a földbe.

A hidrovetésnél a mag nem mozdul el még akkor sem, ha a csírázás során naponta többször locsoljuk. Akkor megfelelő az így előkészített magágy, ha a felső két-három centiméternyi földréteg porhanyós, de rálépéskor a lábunk nem süpped el. A fűmag beágyazódása azért fontos, mert mielőtt csírázna a mag és kialakul a talajhoz való kötöttsége, számos nehézséggel kell megküzdenie (szél, csapadék, madarak) Kötött, kemény talajra hidrovetési technológiával nem vetünk, ez esetben más megoldást kell keresni. A rosszul elvégzett talaj előkészítési munkálatok nagyban befolyásolják a végeredményt. A hidrovetés sikerének alapkövetelménye a megfelelő, eredeti adalékanyagok használata, az optimális időjárás, a megfelelően előkészített talaj és a vetés utáni szakszerű gyepápolás.

Ha segítségre van szükséged, vagy kérdésed van , hívd a Pázsit Doktort!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Molnár Antal

Fejér megye és a Balaton Part 

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0