Az idei március a tavalyival ellentétben inkább tavaszias, mint télies képet mutat. A kertbe kinézve valószínű a hótakaró látványa már sehol sem jellemző,  a hónap első hetében még mérhetünk éjszakai negatív csúcsként fagypont alatti értékeket, napközben is a 10C° körüli napsütéses idő az uralkodó. A második héttől a hőmérő higganyszála kellemesen enyhe 10C° feletti értéket fog mutatni, ami azonban esetenként csapadékkal tarkított lesz. Azonban a március 15-e környékén egy hétig még stagnáló idő várható, de ezt követően lassú, de biztos melegedést jósolnak és az időjárásunkra inkább a „tavaszias” lesz a jellemző! A tartós fagyokig nem javasoljuk a kertészeti munkák elkezdését. 

A lelkesedés és a tenniakarás dicsérendő, de lassan a testtel!

 

Mi a helyzet a kerttel?

A tavaszi kerttakarítási feladatokat a fagyok stabil elmúlásával érdemes elkezdeni! Ha elsieted, kárt okozhatsz a növényeidben, eszközeidben és szándékoddal ellentétes eredményt fogsz elérni. A kerted lassabban fog regenerálódni, így a zöldülés is csúszni fog!

Ha a fagyveszély lakóhelyeden már feltételezhetően nem áll fenn, akkor a következő feladatokat veheted terítékre:

– őszi lombok összeseprése, zsákolása vagy égetése

– fák, bokrok, sövények metszése, formázása

– lemosó permetezés elvégzése

– kerti vízcsapok megnyitása,

– öntözőberendezések üzembe helyezése, karbantartása

– járda felületek nagynyomású vízzel való tisztítása

– kerti eszközeid munkára való felkészítése (kéziszerszámok olajozása, motoros gépek olajcseréje, fűnyírógép késének élezése, permetezőgépek elmosása és próbája.)

A Pázsit Doktor Kertészek és a TujaDoktorok várhatóan Március 6-tól kezdik a fizikális munkálatokat.

Ha szakképzett és profi szakemberekre van szükséged, keresd őket!

Még ennyi időt kell várnod a kertgondozás kezdéséig:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

 Mikor kezdjem a kert és gyepápolást? Bárány Szabolcs - Pázsit Doktor

Mi a helyzet a gyeppel?

A gyep talán a legérzékenyebb növény a kertedben (leszámítva néhány más éghajlatról behurcolt különleges fajt), a többi növénytől eltérően a pázsit stabil 10C°-os talajhőmérséklet mellett kezdi a vitalizációs időszakát! Ez megfelel 1 hét 10C° léghőmérsékleti átlagnak (tehát nappal meghaladja 15C°-ot éjjel pedig nem megy 5C° alá). Tájékoztatásul: március első hetében az országban 3-5C° közötti volt a talajhőmérséklet.

Az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve a gyepgondozási munkálatokat csak március utolsó harmadában érdemes megkezdeni!

Miért nem kezdhetem hamarabb?

 

Mi a helyzet a pázsit tápanyagozással és növényvédelemmel?

A 10° fokos talajhőmérséklet alatt a pázsit nem vesz fel értékelhető mennyiségű tápanyagot. Ha granulátumot szórsz ki, akkor a következő három hét alatt kioldódó hatóanyag egy jó része kárba megy és az időzített lebomlású tápanyag elcsúszik a szükséglethez képest, ami nem a várt eredményt fog hozni (semmit vagy gyökérgyengülést).

Ha létechnológián alapuló tápanyagozást végzel, mint a Pázsit Doktorok, akkor a megfelelő hasznosuláshoz szintén szükséges a lombon keresztüli felszívódás, ami a már említett hőmérséklethez köthető, de feltétele a napsütés és a megfelelő mennyiségű öntözővíz is. A felszívódó növényvédőszerek többségének hatásmechanizmusa is hasonló a tápanyagok hasznosulásához.

Pázsit Doktorok várhatóan Március 20.-tól állnak műszakba, de március 6.-ától minden kollégánkat elérheted telefonon!

Ne feledd nem vagy elkésve a gyepgondozási feladatokkal,

de tervezned szükségszerű!

Még ennyi időt kell várnod a gyepgondozás kezdéséig:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ivanics Balázs

Bács- Kiskun megye

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0