Az idei év meglepő módon rendkívül korai enyhe időjárással örvendeztetett meg bennünket. Nem ritka, hogy a napi csúcshőmérsékletek 6-8 C fokkal is meghaladják az ilyenkor szokásos átlagot. Ez rendkívül csalóka is lehet, mert ezek az értékek egy rövid 1-3 órás intervallumban valósulnak csak meg a délutáni órákban, melyet gyors lehűlés követ a nap korai elvonulása után. Ezért tapasztalhatjuk, hogy a napközbeni 16-18 C fokos léghőmérséklet ellenére a talajhőmérsékleti átlagok csak alulról közelítik meg a 10C fokot. Ide kattintva ellenőrizheted a talaj hőmérsékletet.

Miért fontos ez számunkra?

A gyepek vitalizációs időszakának kezdete a stabil 10C fokos talajhőmérséklet tekinthető, ez pedig még csak elvétve valósult meg az idei évben. Azok a gyepfelületek, ahol nincs árnyék és a korai napsugarak fel tudják melegíteni a talajt, meglepő növekedést tapasztalhatunk, azzal szemben, hogy az árnyékos területek a növekedés apró jelét sem mutatják. 

A növekedési intenzitást több tényező is meghatározhatja, mint például a nagyvárosok 3-5 fokkal melegebbek a körülöttük lévő agglomerációhoz képest, így a “belvárosban” közterületen, vagy magánkertekben találkozhatunk vágásérett magasságú fűfelületekkel is. 

A fű fajtája is nagyban befolyásolják a növekedést, hiszen a hideg égövi fajták alacsonyabb hőmérsékleten is növekedést produkálnak (kifejezetten az árnyék tűrő fajták napon), míg a mediterrán típusú gyepek, még bőven téli álmot alszanak, várva a 15C fok körüli talajhőmérsékletet. A legtöbb esetben ezért tapasztalhatod (vegyes fajta keverékek miatt), hogy kiugróan megnőtt szálak mellett vannak olyanok is, amelyek elmaradtak a növekedésben, vagy meg sem mozdultak ősz óta.

 

Mikor vágjunk először füvet?

 

A vágás időpontját nem naptárhoz kötjük, hanem a növekedési ütemhez. A magánkertek többségében használt fűfajok 4-5 cm-es vágási magasságot kedvelnek, így az 1/3-os fűnyírási szabályt követve 6-7,5cm közötti magasságon válik a nyírás esedékessé. Sok esetben a kiugróan megnövekedő szálak mellett lesznek olyan növények, amik nem nőttek még idén, ezért ne lepődj meg, ha a fűnyírás után meglepően kevés nyesedéket találsz a gyűjtő kosárban.

Ha zavarja a szemed a kezdeti aránytalan növekedés nyugodtan ragadd meg a fűnyírógéped szarvát és végezd el az első nyírást, de érdemes néhány dologra oda figyelned:

  • Fűnyírás előtt seperd össze a faleveleket és a ágyásszegélyek túloldaláról behullott fenyőkérget.
  • A fűnyíród pengéje legyen éles! Érdemes megélezned, mert a zsenge szálakat a fűnyíró roncsolni fogja, amit jobb, ha elkerülsz.
  • Ellenőrizd a vágási magasságot, mielőtt a gyepfelületre indulsz! A tarvágást sokkal lassabban növi ki a pázsitod alacsony hőmérsékleten, így jó sokáig nézheted a hibádat.
  • Találj egy eső mentes száraz napot, amikor a talajod is megszikkadt. A saras altalajt a gép kereke könnyen felhordhatja a levelekre, melyek hatására eldőlnek és a földbe tapadnak, így elkezdődik a rothadásuk.
  • Érdemes délutánra (naplemente) előtt időzíteni a feladatot, mert ilyenkor a legnagyobb az esélye, hogy a hajnali pára már felszáradt.

 

Mi a helyzet, ha robot fűnyíród van?

 

Remélem tudod, hogy a robot fűnyíró nem képes a megugrott hosszú füvek vágására, így mindenképpen érdemes az első nyírást, vagy nyírásokat (1-3 alkalom) tolós géppel elvégezni, hogy beállítsd a magasságot ahhoz, hogy a robot szépen tudjon dolgozni. Az esetek többségében a robot legmagasabb nyírásra állítása és a fokozatos magasság csökkentése nem megoldás, mert a széleken megerősödött fűcsomókkal nehezen vagy egyáltalán nem birkózik meg.

A karbantartási feladatokról itt se feledkezz meg, érdemes szoftvert frissíteni, késeket cserélni, letakarítani, ha esetleg az őszi használat után ez elmaradt volna. A robotok indításánál érdemes csökkenteni a vágásra szánt időt, vagy a kifutási gyakoriságot, mert azok az egyszerűbb gépek, amelyek nem figyelik a növekedés ütemét a túl sok terepen szaladgálással kárt is okozhatnak a zsenge szálakban, kifejezetten, ha ez egy nedves, saras talajfelszínnel kombinálódik.

Gondolom nem kell kiemelnem, hogy az aktív munka idejük is jobb, ha délutánra van ütemezve a hajnali pára miatt, illetve esős időt követően jobb ha hosszabb időt hagyunk a száradáshoz.

Több kerttulajdonos dönt úgy, hogy az robotok átkalibrálása helyett az első néhány fűnyírást, mely eleve is ritkábban kell megtörténjen maga végzi el. Ezt a döntést rád bízom, de alkalmazkodnod a körülményekhez mindenképp érdemes a pázsitod érdekében.

A robotok általános üzemi beállításai a tavaszi gyeplazítás és a indító tápanyag kijuttatást követően szoktak jól működni, addigra az időjárás és a gyep növekedése is kiszámíthatóbbá válik.

Abban az esetben, ha a gyeped téli gombabetegségekkel küzd előbb annak orvoslásával érdemes foglalkozni, mert könnyen tovább terjesztheti a felületen, ami sok bonyodalmat okozhat a későbbiekben.

 

 

Amennyiben segítségre van szükséged a feladat elvégzésében, keresd a területileg illetékes Pázsit Doktort. Sok pénzt és bosszúságot spórolhat meg neked!

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0