Mit jelent az öntöző berendezés téliesítése?

 

Az ősz általában hőmérséklet csökkenéssel és sűrűbb csapadék érkezésével jár, ami indokolatlanná teszi a kertedben lévő öntőzőberendezés használatát. A pihenőidőre, nem csupán az elektronika kikapcsolása a feladat, hanem érdemes próba üzem során hibajegyzéket írni, hogy a tavaszi indítás zökkenőmentesen kivitelezhető lehessen, mert 5 hónap múlva hidd el már nem fogsz emlékezni, hogy melyik része nem működik tökéletesen. A rendszert érdemes nyomás alól felszabadítani, valamint vízteleníteni. A hidegre és nedvességre érzékeny részeit leszerelni és fagybiztos száraz helyen tárolni. Amennyiben sikerült megtalálni az ideális öntözési mennyiségeket és metódust, akkor jegyzeteld fel a beálításokat, mert valószínű, hogy az áramtalanítás következtében tavasszal újra kell programozni a vezérlőt.

Miért szükséges foglalkozni az öntöző téliesítésével?

November során egyre valószínűbb, hogy éjszaka, vagy hajnali órákban fagypont körülire csökken a hőmérséklet, ami komoly anyagi kárt okozhat a gyepedet és növényeidet öntöző rendszerben. Hidd el érdemes megelőzni a bajt, mert nem csupán pénzt és munkát spórólhatsz meg, de komoly bosszúságtól is megóvhatod magad!

Mi történhet, ha nem foglalkozol a téliesítéssel?

Amennyiben az öntözőrendszer gépészeti része, vagy a csövek fagyhatár fölött vannak telepítve (50-80cm), a benne lévő víz 0C-fok alatt megfagy és mivel a jég jelentősen nagyobb térfogatot foglal el (hozzávetőlegesen 9%-kal), az így végbemenő tágulás során a műanyag alkatrészek szétrepednek és eltőrnek. A műanyagok általában alacsony hőmérsékleten rideggé válnak, melynek következtében érzékenyek lesznek a külső vagy belső feszülésre. Bár kárt szenvedhetnek a csövek is, de leggyengébb láncszemként az öntözőfejek forgó mechanikája, a mágnesszelepek, csapok és a toldások vagy elosztóként funkcionáló idomok tekinthetők.

Fagykárt szenvedett rendszer hibás elemeinek felderítése önmagában is időigényes feladat. Ha a sérült elem(ek) a föld alatt van(nak), akkor nem kis felfordulással számolhatsz a kertedben, mire orvosolva lesz a probléma. Akkor még arról nem is szóltunk, hogy tavasszal a nem műkődő öntöző veszélyezteti kerted növényeinek életben maradását, vagy nagymértékben késlelteti fejlődésüket.

Ha gyakorlott vagy az öntöző téliesítését illetően, akkor érdemes legkésöbb november hónap első harmadában elvégezni a feladatot.

Ha segítségre szorulsz a feladat szakszerű elvégzésében, keresd a Pázsit Doktor Öntözéstechnikusait!

Hívd, vagy írj e-mailt a területileg illetékes Pázsit Doktornak, aki feléd irányítja a szabad kapacitásokkal rendelkező kollégát!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Molnári Ákos

 Pázsit Doktor

Öntözéstechnikusa

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0