Magyarországon nagyságrendileg 9-10 cserebogárfajta honos. Ebből kettő az Áprilisi, vagy vörhenyes cserebogár (Holochelusaequinoctialis), valamint a Tavaszvégi cserebogár (Rhizotrogusaestivus) az, ami számunkra – növényvédelemmel foglalkozó szakemberek, kerttulajdonosok számára –releváns. A fent említett fajok kártétele okoz évről évre kihívást és bosszúságot szakembernek, kerttulajdonosnak egyaránt. 

Anélkül, hogy hosszadalmas, esetleg unalmas biológiai fejtegetésbe bocsátkoznánk, mégis szükséges néhány alapvető információval rendelkeznünk a cserebogarak élettani jellemzőivel kapcsolatban,a sikeres védekezés érdekében. 

Bármelyik fajról beszéljünk is elmondható, hogy 2-4 generációjuk van jelen egyidejűleg a természetben. Ebből 1-3 évet pete, ill. lárva (pajor) állapotban a föld alatt töltenek, és ezen időszak alatt – lárva állapot – a fű gyökereit rágva okozzák kártételüket. 

Számunkra sajnálatos módon fel-le mozognak a talajban az évszak és az aktuális hőmérséklet függvényében. A fentiekből kiindulva látható, hogy a védekezés ideje és mikéntje nehezen köthető adott időponthoz. A védekezés biológiai és vegyszeres módon történhet, de bármelyik módszert válasszuk is, kijelenthető, hogy a pajornak vagy érintkezni kell a növényvédőszerrel, vagy enni kell a növényvédőszert még megfelelő koncentrációban tartalmazó gyökérzetből és arról még nem is beszéltünk, hogy „kis barátunk” évről-évre egyre több növényvédő szerre válik rezisztenssé  (szervezete megtanulja a védekezést).

Bárhogy is legyen, a leírtakból jól látható, hogy megfelelő szakértelem, és megfelelő növényvédőszer hiányában nem lehet sikeresen felvenni a harcot a cserebogár kártétele ellen. A szabadforgalmú – bárki számára beszerezhető–szerek hatásmechanizmusuk okán gyakran lemaradnak a pajorinvázió ütemétől, mire kifejtik hatásukat már pázsitunk szemmel láthatóan károsodik , vagy súlyosabb esetben gyökérzet hiányában elpusztult. Az aktuálisan hatásos (lásd rezisztencia)  és ezzel párhuzamosan hatásukat gyorsan kifejtő szerek beszerzése, helyes kijuttatása megfelelő szaktudás, és hálózatunk majd ezer kertből szerzett tapasztalata nélkül megoldhatatlan feladatnak tűnhet. Ezért érdemes és hosszú távon feltétlen kifizetődőbb ezen feladatot is a Pázsit Doktor® szakembereire bízni.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Csík László

Győr- Moson- Sopron megye

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0