Amennyiben úgy gondolod, hogy mindegy milyen fűmagot vásárolsz és a gyeped megfelelően szép lesz, nagyon tévedsz! 

Ugyanis, ha nem vagyunk körültekintőek, hogy milyen fűmagot választunk, illetve a vetési körülményekre, akkor ne csodálkozzunk azon, ha a vetés után sajnos meglepően rossz eredményt kapunk. 

Az olcsó legritkább esetben takar elfogadható minőséget. Igen, fűmagban is van bóvli. Javasoljuk, hogy inkább válaszd a magasabb minőségű, ismert márkájú, fűmagra szakosodott gyártó cég termékeit.

Miért is tenném ?

Ha körültekintőbben jársz el a választásnál, hosszabb távon többszörösen meghálálja füved a gondos előkészületeket és fajtaválasztást. Későbbi jelentősebb kiadásoktól is megmentheted magad. 

A teljesség igénye nélkül vegyünk számításba néhány nem elhanyagolható körülményt a telepítendő gyep szempontjából. 

Elsőként fontos tudnunk, hogy milyen lesz a fenntartás színvonala, mert leginkább az fogja meghatározni a pázsitunk finom, vagy durva minőségét. 

Gondolunk itt az öntözési technológiára, intenzitására, a fogadó talaj minőségére, összetételére, hogy napfényes, illetve árnyékos területről van-e szó, továbbá a későbbi tápanyagellátás színvonalára, valamit a gyep igénybevételére, környezeti hatásokra. 

Ha finom pázsitfüvet szeretnél, annak nagy lesz az ápolásigénye! 

Ha nem ápolod, vagy valaki nem teszi meg ezt helyetted, a pázsit hamar tönkre megy, elvadul, kikopik, kiég és hamarosan rosszabbul fog kinézni, mint egy gyomos mező.

Tervezd az ápolásra fordítható erőforrásaidat!

Mindezeket figyelembe véve kell mérlegelnünk és választanunk az adott fajta összetételű és minőségű fűmagok közül. Tudomásul kell vennünk, hogy csak megfelelő fűfajtákból kialakított és eredményesen elvégzett talaj előkészítés, telepítés, további szakértelmet sem nélkülöző folyamatos fenntartási munka után várhatjuk a kívánt sikert és minőségű pázsitot. 

Érdekes és nem árt tudni, hogy a NÉBIH különféle fűmagkeverékekkel nemrég elvégzett laboratóriumi vizsgálatai is bebizonyították, hogy számos minőségi paraméterek tekintetében – köztük az összetevők aránya, tisztasága, csírázó képessége, stb.- jelentős eltéréseket mutatott, sőt több esetben hatósági eljárást kellett indítaniuk, mert pl a vetőmag tisztasága (fajtaazonos magok aránya) nem érte el a kívánt szintet, vagy mert egyes esetekben szennyeződések, gyommagok rontották a tisztaságot. 

Ugyanakkor a csírázóképesség vizsgálatakor előfordult némely esetben – amikor adott hőmérsékletű és fényviszonyok mellett csíráztatják a magokat minden létfontosságú szerv kifejlődéséig – előfordult, hogy a csírázóképessége nem érte el a jogszabályban előírt határértékeket. 

Mit tud egy felkészült szakember?

A gyepek fajta ismerete és a körülmények párosítása vezethet jó választáshoz. Aki érti a dolgát, ismeri a fűfajok talaj, tápanyag, öntözés, napsütés igényét, ismeri a betegségekre való hajlamát/rezisztenciáját, valamint a használat szempontjából a taposástűrő képességgel társuló, látványbeli megjelenését a fajoknak, mely alapján a kerttulajdonos igényeivel összevetve választ összetételt az országban lévő közel 500 lehetőségből.

Mindezeket figyelembe véve beláthatjuk, hogy füvesítéskor kellő körültekintéssel kell eljárnunk a fűmag választásakor és ha nem vagyunk biztosak döntésünkben nyugodtan kérjünk tanácsot szakértőtől. 

Ha segítségre van szükséged keresd a Pázsit Doktor® munkatársait !

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Balogh Zsolt

Dél- Pest Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0