Kimondottan érdemes ellenőrizni az öntözőrendszert a telepítés utáni hónapokban, mert a szórófejek körül a talaj még tömörödhet, így a szórófejek kiállhatnak a talajszintből és fűnyírás alkalmával sérülhetnek. Ezért ezeket újra talajszintbe kell állítani!

Amennyiben szűrővel ellátott öntözőberendezés lett kiépítve (minden esetben ajánlott), a szűrő tisztaságát eleinte havonta kell ellenőrizni. Ekkor megfigyelhető és megállapítható a vízforrás szennyezőanyag tartalma és a későbbiek folyamán ennek figyelembevételével lehet kialakítani a szűrő tisztítási időpontját. A szűrő eltömődésére utalhat, például, ha a szórófejek a víznyomás ellenére sem emelkednek ki.

A szórófejek tekintetében a vezető rendszerek szórófejei általában öntisztulók, igy kisebb a karbantartási igényük. Mivel hidegvízzel működnek a rendszerek így a vízkő lerakódás esélye is kisebb. A szórófejek leginkább a rájuk kerülő föld miatt koszolódhatnak el, így a későbbiekben működésük sem megfelelő. Elállítódásuk ritkán fordul elő, főleg valamilyen fizikai behatás miatt történhet ilyen, azonban a problémákat az elkopott tömítések is okozhatják.

Azt hitted elkövettél mindent, aztán most….

A szórófejek hibái a leghamarabb észrevehető problémák egyike. Például a szóráskép megváltozik, nem fedi le teljesen a területet, nem juttatt ki elegendő vizet. Az előbbiekben már említett néhány ok mellett a hiba forrása akár a szivattyú, a csőhálózat vagy a mágnesszelepek is lehetnek. 

A mágnesszelepek megbízható működése az öntözőrendszer biztonságos működésének egyik legfontosabb kritériuma. A szelepek meghibásodása súlyos következményekkel járhat. Ha egy szelep felakad, a víz akadálytalanul folyik rajta keresztül. A helyesen telepített mágnesszelepek nem igényelnek külön karbantartást, mivel többszörös szűrőkkel biztosítják őket. Az esetlegesen elszennyeződött szelepek tisztítását azok szétszerelésével tudjuk megoldani. Ugyancsak a nagy mennyiségben elfolyó víz a csőhálózaton keletkezett lyukak miatt is felléphet. Ez pedig a tulajdonosnak nagy költséget okozhat. 

Az automatika vagy vezérlő nem igényel különösebb karbantartást. Gyakorta előfordul, hogy a rendszer nem a beállítások alapján működik, elállítódott, főleg egy huzamosabb áramszünet alkalmával. A legtöbbször valami komolyabb, pénztárcát nem kímélő problémára gondolunk, de lehet csak a memória elemet szükséges kicserélni. 

Tavasszal beállítottuk, most miért nem jó?

A tavaszi időjáráshoz állított öntözési idők nyáron közel sem elégségesek. Gyakrabban és több vizet igényelnek a növények a megnövekedett párolgás okán. Az öntöző inditásakor a növények lomb nélküliek, gondos gazda esetén az ágak a tavaszi metszés hatására vissza vannak vágva és az öntöző így mindenhova elér.

 

De mi van MOST?

 

A növények belombosodtak, az ágak megnőttek, levéltömegnek köszönhetően gyakran lehajlanak, ami akár a gyep felület irányába is történhet. Ezek az ágak belelógnak a víz tervezett sugarába, így felfogják a vizet maguk alá csöpögtetik, valamint nem engedik a sugarakat elérni a tervezett távolsgába. Ez a vízárnyék. Ilyenkor száradó foltok alakulnak ki. ha időben észre vesszük, akkor az ágak felkötözésével, visszanyírásával, formázásával a probléma orvosolható. Abban az esetben, ha nem ellenőrizzük és korrigáljuk a akialakult helyzetet a gyep pusztulásával is járhat.

Te megengedheted magadnak, hogy ne figyelj a gyepedre?

Összegezve az év közbeni ellenőrzéssel, karbantartással kiküszöbölhető a rendszer nagyobb és drágább meghibásodása, illetve a gyepfelület hanyatlása, leromlása. Emiatt mindenképpen ajánlatos foglalkozni a saját öntözőrendszerünkkel, így kisebb ráfordítással élvezhetjük a kertünk nyújtotta vizuális szépséget és nyugalmat.  

Ha segítségre van szükséged keresd a Pázsit Doktor® munkatársait, öntözés technikusait!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Csikós Attila

Gödöllői dombság Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0