A hazai kertek elengedhetetlen része a szép, zöld gyep, melynek megvalósítása komoly munka. Ha szeretnénk, hogy gyepünk hosszú éveken keresztül szép legyen, nagyon fontos a megfelelő talajelőkészítés. Rossz minőségű, tápanyagban szegény, kötött talajokon sohasem fog szép zöld fű nőni. 

A szükséges eszközök, minőségi alapanyagok, rendszeres öntözés és gondozás, valamint kitartás nélkül nem lehet zöld dísze a kertünknek. Az alapos tervezés és ütemezés az alfája és omegája a kertfüvesítésnek is. Sem télen, sem a nyári hőségben nem lehet füvesíteni, a legalkalmasabb időszak a vetésre az ősz vagy a tavasz. Hagyjunk elég időt a talaj előkészítésére!

Meg kell tervezni a szép gyep legfontosabb pontjait az életben tartó rendszereket, a vízelvezetést és az öntözést is ahhoz, hogy tartósan élvezhető legyen. Automataöntöző rendszer kiépítését érdemes szakemberre bízni, aki a többi növény vízigényének ismeretében a megfelelő helyekre telepíti a csőrendszert. A siker érdekében már hónapokkal a füvesítés előtt meg kell kezdeni a munkálatokat. 

Mivel spórolhatok és mivel nem érdemes?

Finanszírozási okokból, ha nem áll rendelkezésünkre az öntözőrendszerre elegendő összeg, inkább várjunk a füvesítéssel. A már meglévő gyepfelület feltúrásával nagyobb munkaigényű az öntözőrendszer telepítése, nem is beszélve a gyep esztétikus kinézetére ható hatásával is, amivel ez jár. 

Az elsődleges feladatunk, hogy a talajt a gyep számára megfelelő állapotba hozzuk. A talaj megfelelő megtisztítása időigényes folyamat, nem lehet elég korán elkezdeni. A tereprendezés és talajjavító tápanyagozás segítségével a talajban lakozó baktériumokat, a gyep számára hasznos mikroflórává változtatjuk. A füvesítés előtti talajjavítással megelőzhető, hogy a kert fenntartása egy végeláthatatlan küzdelem és munka legyen.

A nem megfelelő tereprendezés megnehezíti a későbbi fűnyírást vagy akár a kertben való közlekedést. Törekedni kell az egyenletes sík terület kialakításra. Továbbá a rossz talajelőkészítés nem csak esztétikai problémát von maga után, hanem a gyep egészséges életét is befolyásolja. A túl tömörödött talaj esetén a pangó víz gombás betegségek tömegét zúdíthatja a fejünkre, illetve a gyökérzet nem tud mélyre hatolni, ezért satnyább kevésbé ellenállóbb lesz a fű. Így a nyári kiszáradás veszélye is megnőhet. 

A teljes képhez szükséges átadnom még egy információt.

A fű csak jól előkészített, gyomoktól és kártevőktől mentes, tápdús talajban fog szépen kikelni. Ezért a többszöri gyomirtás elengedhetetlen, hogy a ne gyomerdőnk, hanem élvezhető gyepünk legyen.

Az egészséges gyep alapja a tápanyagban dús, jó szerkezetű talaj. Ennek hiányában gondoskodni kell a talaj feljavításáról szerves- vagy műtrágya használatával. Ha ez nem elegendő, mert a talaj szerkezete többet kíván akkor talajcsere is szóba jöhet. A fű számára a megfelelő termőréteg vastagság 25-30 cm közt mozog. A nem elegendővastagságú termőtalaj hiánya a fű gyorsabb kiszáradásához, hanyatlásához vezethet. Ezen esetben nagyobb munka és pénz ráfordítás szükséges a normális állapot fenntartásához. 

Fontos, hogy megfontoltan, előrelátóan füvesítsünk, mert így megkíméljük magunkat a későbbi kellemetlenségektől. Ne sajnáljuk az időt és pénzt a talajelőkészítésre, mert meghálálja, hogy később élvezettel töltsük a szabadidönket a kertben. 

Ezentúl nem kell aggódnod a Pázsit Doktor® Kertészei, Öntözés technikusai segítenek! 

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Csikós Attila

Gödöllői dombság Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0