Talán a növényi élettani folyamatok egyik legfontosabb befolyásoló tényezője a talajok pH értéke, mégis méltánytalanul keveset foglalkoznak a kert fenntartói ezen adat értelmezésével.  

 A talajok pH értéke pontosítva a belőlük készített oldatok kémhatását kifejező szám, amely a bennük lévő hidrogén ionok mennyiségét jelzik, valójában tehát nem a talajok Ph-ját, hanem a talaj oldatok Ph.-ját tudjuk meghatározni. A talajok Ph. értéke függ az abban lezajló folyamatoktól. 

 

 Mi a jó pH érték a talajban?

Ez növény specifikus. Minden növény populáció más pH érték tartományt kedvel.

Kijelenthetjük, a gyepek az enyhén savas közegben érzik jól magukat. 

A  lúgos talajokra jellemző, hogy az erősen meszes, (lúgos) talaj csökkenti  az egyes tápelemek felvehetőségét, a vas, foszfát,mikroelemek többsége oldhatatlan só formájában kicsapódik. A talajjavítás ez esetben hagyományosan lignit, gipsz bevitelével történhet.  

Az erősödő levegő szennyeződés, nagy mértékű műtrágyahasználat, a talajban lévő szerves anyagok csökkenése, az öntözés gyorsíthatja a talajok fokozatos el savasodását.

A talaj tápanyag szolgáltató képességének a pH érték függése

 

A savanyú talajok toxikussá válhatnak fémionok koncentrációja, a talaj részecskék felületéhez kevés Kalcium ion kötődik, mindez a növények szempontjából a tápanyag felvétel akadályoztatásához illetve tápanyag hiányhoz vezethet. A talaj mikrobiológiai tevékenysége kedvezőtlen irányba tolódik a savanyú talajok szerkezete devalválódik, a negatív hatások hagyományosan meszezéssel javíthatok. Az 5,5 pH érték alatt a tápanyag felvétele nagy mértékben romlik. 

A fentiekből következik hogy a talaj tápanyag szolgáltató képességét alapvetően a talaj kémhatása határozza meg, mindkét oldali szélsőség nagymértékben káros a gyep tekintetében. Amennyiben a talaj pH értékének elmozdulása az egyes táp elemek felvételét gátolják, akkor hiánybetegségek léptek fel. A Pázsit Doktorok® a hiánybetegségeket sok esetben a gyepanomáliák meghatározó elemeként közelítik meg ezért tulajdonítunk a jelenségnek fokozott jelentőséget. 

Ha segítségre van szükséged hívd az illetékes Pázsit Doktor kollégát!

 

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bárány László

Közép- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0