Nem, nem a Pázsit Doktor hozza! Általában a szél útján terjednek magszórással, megjelenésük a vízellátás rendellenességeivel (anomáliáival) és a talaj Ph értékének romlásával lehetnek kapcsolatosak.

Gyors elterjedésüket jellemzően, az elégtelen vagy nem rendszeres öntöző vízellátás, (ide sorolhatjuk a megugró párolgást is), a meszes talaj, a gondozás (elsősorban nyírás) ki- vagy elmaradása segíti.

Június elején és a következő hetekben figyelned gyepedre, ha szeretnéd megőrizni a díszpázsitokra jellemző fűfajták uralkodását!
Ettől az időponttól előfordulhat, hogy az arra hajlamos területeken, a Muhar, illetve a Kakaslábfű nevű hívatlan fűfajok tegyenek látogatást gyepen.

Te megteheted , hogy ne figyelj a gyepedre és már csak akkor veszed észre a Muhart és a Kakaslábfüvet, amikor már késő?

Amennyiben sikerül felismerni a betelepülni szándékozókat, érdemes a védekezést minél hamarabb elvégezni, hogy jelenlétüket mennyiségben és időtartamban is hatékonyan korlátozni lehessen. Később a kifejlett kalászt növelő, magot szóró példányokat már jóval nehezebb megregulázni.

De mitől van, hogy eddig nem volt, most meg itt vannak?

Muhar eredetileg kultúrnövény, szárazabb, erősen meszes homok- és lösztalajokon honos, takarmány célokra termesztették. Magyarországon mindenhol elterjedt, bár a jelenlegi vetésterületek, már jóval kisebbek, mint régen, így is a szomszédos kerteket közvetlenül veszélyezteti. Mivel a növény már régóta „elszabadult” és a szél útján jó ideje vándorol felbukkanásával az országban, bárhol számolhatunk.
A növény kalászai hengert képeznek, egy termő és egy meddő virága van. Tavasztól nyár végéig folyamatosan csirázhat, ezért sajnos az utánkeléssel is fenyeget. Jó hír viszont hogy, fagyérzékeny!

Az előbbiekkel ellentétben a bővizes területek gyomnövénye a Kakaslábfű (Echinochloa, Gramineae.) A közönséges Kakaslábfű népi nevei kakasláb, muhar, vízi muhar, piros v. vörös muhar.
Vadon méternél magasabbra is megnövő, erőteljes, bokros fű. Szára a töve felé lapított, gyakran pirosas. Levelei szürkés- zöldek, kifejlett állapotban levéllemeze 20-30 cm hosszú és 1-2 cm széles.

Virágzata 20 cm-re is megnövő bugavirágzat. Nedvesebb helyeken az egész országban gyakori. Eredetileg mocsári növény volt, de jól alkalmazkodik, a nem túlszáraz talajokon is. Agresszív gyommá azonban a nedvesebb kertekben válik.
Tavasztól késő őszig folyamatosan kel, ha nedvességet talál. Szintén használják állatok etetésére, néhol vetik, de ritkábban, mint a Muhart.

A válasz a kérdésre, mindkét növényre jellemző, hogy megjelenésük összeköthető az időjárási körülmények ideálissá alakulásával, ami számukra a 20C fölötti napközbeni hőmérséklet, fülledt párás, esetlegesen intenzíven csapadékos környezet.

Miért bosszantó a jelenlétük?

Muhar és a Kakaslábfű egyéves, nyárutói gyomnövények, melyek jelentkezése azért is kellemetlen, mert a leggondosabb gyepápolás mellett, az évelő kétszikű gyomok sikeres leküzdése után, amikor már úgy gondolja az ember, hogy minden lehetséges gyeppel kapcsolatos kihíváson túljutott, június második hetétől, illetve július hónapban, várható „támadásuk”. Az utóbbi években a számukra kedvező időjárási körülmények miatt invazitív (inváziós, folyamatos újrakelő) jelleget is öltenek.

Hogyan védekezzünk a Kakaslábfű és a Muhar ellen?

Egynyári jellegük miatt az ősz és a tél során visszahúzódhatnak, házilagosan gyakori nyírással, gyeplazítással, szétvágással, húzással ritkíthatók, támadásuk azonban a következő évben megismétlődhet, ha az elterjedés nagyobb mérvű, hívd a kerületi Pázsit Doktort, segíteni fog!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Bergendi Győző

Dél- Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0