Legtöbbünk gyermekkori álmainak képe, úgy festett, hogy volt rajta ház, kert, és kutya. A megvalósult álomkert így is néz ki. Viszont ahol kutya van, ott nem sokáig marad meg a kert – állítják néhányan. Erre a felvetésre azt szoktam válaszolni: lehet gyep is, és kutya is, de tőled függ mindkettő! Egyaránt törődést, rendszeres gondozást, időt igényel a fű és a kutya is. De gyorsuló életvitelünk mellett időből jut a legkevesebb, még szeretteinknek is, és így már a kutya előnybe és a fű hátrányba kerülhet. Pedig egy „kutyás gyep” fokozott gondozásigénnyel bír. Az elsődleges kérdés tehát nem az, hogy gyep vagy kutya, hanem hogy van-e időd, és felelősséged arra, hogy élőlényekkel vedd magad körül, akik örömet szereznek, gyönyörködtetnek, ha megfelelően bánsz velük, vagy szenvednek és belepusztulnak, ha nem törődsz velük. Dönts felnőtt módjára!
Ha szeretnéd a kutyust és a gyepet is, segítségedre tudunk lenni, mindennek előtt a tanácsaink tárházával. Vizsgáljuk meg mindkét oldalt, kezdjük a kutyával!

Milyen kutya legyen?

Első lépés a kutya kiválasztása, miért szeretnél kutyát, gondold meg, és e szerint válaszd ki a megfelelő fajtát. Ha kölyökkutyát szeretnél, számolj avval, hogy a kutya nagyon hamar eléri a felnőtt nagyságot. A kutyáknak is különböző temperamentuma van, ismerd meg fajtajellegét, szokásait, mozgásigényét, gondozásigényét. A kutya helyigényét gondold át, mekkora méretű kutya lenne a legjobb választás. Legyen egy hely, ahol szabadon lehet a kutya! A kutya öregedésével mozgása is lassul. A kölyök játékossága miatt több kárt tesz a gyepben, kifejlett korára „megkomolyodik”, és ez a kerten is meglátszik.

Hogyan alakítsuk ki a kutya életterét?

A kutyák közelünkben szeretnének lenni, ezen felül szempont, hogy territóriumukat felügyelni tudják, területüket belássák. Nem csak a kutyaház vagy a kutyakennel méretének, komfortosságának megválasztása fontos, hanem a kerti élettér megtervezése is. Egy nagy mozgásigényű kutya, főleg ha nagytestű, napi sétáltatás mellett is nagyobb kertben érzi jól magát, ha kis helyre szorítod, a séta vagy futtató időket kell gyakorítani. Egyes fajták nagyobb teret igényelnek, míg mások kisebbel is megelégszenek. A kisebb méretű kutyák általánosságban kisebb területigényűek, de néhány nagyobb kutyafajtára is igaz ez, mint például a golden retrieverre. Választás előtt egyedileg nézz utána a mozgásigénynek! Mérlegeld, hogy mit tudsz nyújtani neki! Ha kis életteret biztosítasz, a kutya depressziós, a gyep lepusztult lesz. A hely kialakítása az bármilyen komfortos, önmagában még nem oldja meg a kutyakérdést, nem elhanyagolható, hogy a kutyával rendszeresen foglalkozni kell. A kutyát minden nap alaposan meg kell mozgatni. Idomítani, folyamatosan nevelni kell. A kimozgatott, testileg-szellemileg lefoglalt kutya sokkal kevésbé hajlamos a rombolásra, mint az, aki egész nap magára van hagyva.

Következetes és rendszeres szoktatással a kutyust rá lehet venni, hogy a kert csak egy meghatározott részén bonyolítsa kis- és nagydolgait. Természetesen a gazda kötelessége azt összeszedni, a kutyától többet ne várjunk. A legtöbb kutya saját területhatárait védi, tehát közvetlenül a kerítés mellé ne is akarjunk füvet telepíteni, mert legtöbbször úgy is ott őrjáratozik. Rendszeres életmóddal a kertben tartott kutyák is „kerttisztaságra” nevelhetők, azaz csak a napi séta során végzik el a nagydolgukat.

Mi a helyzet az ásással?

A gyeprontások egyik leglátványosabb jele az ásás. Vadászösztönű kutyák esetében nem tehetünk semmit, de a többi kutyafaj nevelhető. Ha egy kutyával kiskora óta sokat foglalkozunk, hamar megtanulja, hogy mit szabad és mit nem: ha elkezd ásni, rögtön szóljunk rá, hogy „Nem” és elhíváskor kapjon jutalmat, illetve dicsérjük. Csontok elrejtése esetén csökkentsük az adagot (túletetted), illetve a kutyusnak kínáljunk műcsontot. Gyeptelepítés esetén a kutyusok szeretnek a puha földbe beletúrni, ez időre kerítsük le a területet. Ha nem tudunk leválasztani és fennáll a veszélye, hogy a kutya tönkreteszi a vetést, ne próbálkozzunk vele, fektessünk gyepszőnyeget az sokkal inkább „kutyaálló”!

Milyenek leválasztási lehetőségek?

Vannak tanítható, és fizikális lehetőségek, valamint gondolkodhatsz a kettő kombinációjában.
Sok türelemmel megtanítható a kutya akár arra is, hogy csak az úton közlekedjen. Ha a kutyát nem tanítjuk, maradnak a kerítések, a látható vagy rejtett villany-, ultrahangos-, esetleg illatpásztorok. A rejtett pásztorok a tanulási idő után eltávolíthatók.
Egy lelkileg kiegyensúlyozott kutya, aki elegendő törődést kap gazdájától, és a mozgásigényének megfelelő méretű kertben él, sokkal kevesebb kárt tesz környezete átrendezésével

Mi a helyzet a jelölgetéssel?

A területhatáron álló egyedi törzsű növényeke
t a kanok jelölni fogják. Ez ellen keveset tudunk tenni, próbáljuk meg már a kutya valóságát a kerttervezéskor figyelembe venni, meghatározó lehet a kerítés jellege vagy alternatíva a kerítéshez ültetett sövény, esetleg válassz szukát.

A kutya „környezeti terhelései” olyanok, hogy a kertben lévő növények, különösen a gyepszőnyeg, folyamatos segítséget igényel. A gyepre kerülő vizelet, kutyakaki, a kitaposás már önmagában is elősegíti a kényes kerti egyensúlynak a leroml
ási folyamatok felé történő elbillenését.

Veszélyesek-e a növényvédő szerek a kutyákra?

A Pázsit Doktorok által használt anyagok jellemzően, nem kemikáliák, hanem tápanyagok élőflórák, bioplazmák, ezért kedvenceinkre nem veszélyesek. Ha azonban Te szerzel be gazdaboltban növényvédő szereket, azok használati utasítását kellő figyelemmel kövesd, mert a hosszú hatásspektrumú szerek alkalmazása rejtett veszélyeket is jelenthet, mivel hetekkel a kijuttatásuk után is mérgezőek. Ezért ha teheted, válassz kifejezetten állatbarát megoldást a kártevők elűzésére, vagy a házi kedvencet tartsd távol! Itt jegyezném meg, hogy nem csak vegyszerekre gyanakodhatunk, avagy idegenkezűséget feltételezhetünk, mérgezési tüneteket növények is okozhatnak a kutyának. Ezért kerüljük a kutyás kertben az őszi kikerics, ricinus, gyöngyvirág, rododendron, azálea, leander, gyűszűvirág, rebarbara, lóhere, liliomféle növényeket. Ha azt látjuk, hogy kedvencünk valamilyen növényből eszik, és utána furcsán viselkedik, vigyük azonnal állatorvoshoz. Segíthet az orvosnak a baj megállapításában, ha a kérdéses növényből is viszünk magunkkal, és megmutatjuk az állatorvosnak.

Miért eszik füvet a kutyám?

A kutyák fű evése gyakori jelenség, de pontos tudományos és hiteles magyarázata nem ismert. A legáltalánosabban elfogadott álláspont szerint gyomorbántalmaikat öngyógyítják ily módon. De a fűevés csak okozat és nem ok. Ettől önmagában ne ess pánikba, akkor sem, ha füvet fel fogja öklendezni, mert ez fog történni. Tartós rosszullét esetén megnyugtatóbb, ha felkeresitek az állatorvost, mert esetleg a dolgok mögött komolyabb probléma állhat.

Mik ezek a csúnya a foltok a füvön?

A szuka kutyák vizelete kellemetlen foltokat hagy a füvön. A foltok kutya nagyságától, a vizelet mennyiségétől és a benne lévő hatóanyagoktól függően változnak. Kezdetben, illetve fiatal kutyák esetén, mélyzöld színű a folt és erőteljes a fű növekedése. Későbbiekben, vagy nagyobb mennyiségű vizelet esetén az előző megjelenés annyiban változik, hogy a középső kör kiég, és benne a fű elpusztul. Az idő előrehaladtával a mélyzöld karima vékonyodik és a sárga foltok egyre nagyobbak lesznek.
A tünet nehezen orvosolható és a kutya okán újratermelődik, képes az egész gyepet lerontani és ez által utálatos helyzetet teremteni.


Mi okozza ezt? 

„Az ivóvízben található nitrát vegyületek rendkívül veszélyesek az emberekre és az állatokra, mivel a szervezetben olyan anyaggá alakulnak, ami rontja a vörösvértestek oxigén megkötő képességét. Ez bizonyos esetekben – például 1 év alatti gyerekeknél – halálos is lehet, az úgynevezett kék betegséget okozza. A nitrátot a bélrendszerben élő baktériumok a szintén nagyon veszélyes nitritté alakítják. Ezért a vezetékes vízben szigorú határértéket határoznak meg az Európai Unióban, ez jelenleg nitrátból 50mg/l, míg nitritből 0,5mg/l. Ez azonban szükségmegoldás, az ideális ivóvíz az, amelyben egyáltalán nem találhatók meg ezek a vegyületek. Nem természetes összetevői az ivóvíznek, környezetszennyezés kapcsán kerülnek bele, mint a műtrágyázás, nem megfelelő emésztőgödrök használata, stb.

A nitriteket rákkeltő vegyületekként is számon tartják, ezért vigyázni kell az egyéb forrásokkal is, mint a nitrites sókkal gyorspácolt húsok, erősen műtrágyázott zöldségek fogyasztása. Eltávolítása az ivóvízből tehát célszerű, hasznos, a csökkentett nitráttartalom javítja a hemoglobin oxigénszállító képességét, és ezen keresztül a teljesítményt is. Ezért is használják egyre többen az emberi fogyasztásra szánt vízhez az otthoni vízszűrő készülékeket.”

Jól vigyázz nem csak kutyád, hanem Te és családod is veszélyben van! Ajánlom, járd körül a problémát és legjobb, ha jó minőségű háztartási víztisztító készüléket alkalmazol.

„A kutyák esetében a bevitt nitrátoknak járulékos, és nagyon kellemetlen hatása, hogy vizeletük kiégeti a gyepet és a növényeket. Ez ellen gyakorlatilag semmi sem segített eddig, csak a kutya és a kert elkülönítése.
Felfedeztek azonban néhány éve egy különleges, ausztrál paramagnetikus követ, amely természetes úton megtisztítja az ivóvizet ezektől a káros vegyületektől, anélkül, hogy megváltoztatná annak egyéb tulajdonságait.
A kutya vizestáljába helyezett vulkanikus eredetű Dog Rocks leköti a szennyeződéseket a vízből, és így segít megakadályozni a kiégett foltok létrejöttét a gyepen és a cserjéken. Gyakorlatilag vízszűrőként működik, így a kutya egészségesebb vizet iszik. A Dog Rocks 100%-ban természetes eredetű paramagnetikus kő, amelyet a fejlett kertkultúrával rendelkező Angliában, Amerikában és Kanadában is sok ezren használnak már sikerrel.
A használata nagyon egyszerű, a kutya vizestáljába, illetve minden olyan helyre el kell helyezni, ahonnan rendszeresen inni szokott. Mivel a hatás kialakulásához 5 hétre van szükség, így idejében el kell kezdeni a megelőzést.

Mit érdemes tenni, ha már kialakultak a foltok?

Igen, van arra mód, hogy a Pázsit Doktorok a folyamatot visszafordítsák. Ha szeretnéd, kattints ide!
De, mivel említettem, hogy a probléma újratermelődik, neked is át kell gondolnod, Te min tudsz változtatni.

 

  • A kutyust kerttisztaságra neveled?
  • A védendő pázsitfelületet leválasztod?
  • Víztisztítót alkalmazol?
  • Kipróbálod a Dog Rocks-ot?
A kutyák által is igénybe vett gyepfelület mindenképpen nagyobb gondozásigényű, több és szélesebb spektrumú tápanyagigényű, emellett a veszélyeztető tényezőknek fokozottabban kitett. Érdemes megvizsgálnod az éves gyepgondozási program által ajánlott előnyöket.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Ivanics Balázs

Bács – Kiskun megye

 Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0