Pázsitalkotó növényekből viszonylag sok van, a leginkább az angol perje, réti perje, vörös csenkesz, nádképű csenkesz azok a fajták, melyeknek különböző arányú keverékeiből fűmagot állítanak elő.

Fontos dolog, hogy amikor telepítéskor fűmagról beszélünk, akkor majd minden esetben nem egy bizonyos növény (monokultúra) , hanem a fűmagkeverékből kelés után kialakuló növénytársulásról döntünk. A közvélekedésben most kezd megragadni a fogalom valódi tartalma, -tehát nem csak az adott fű magjáról van szó-, hanem egy később  kialakuló pázsitalkotó növények életközösségnek  általános megnevezése „A fű”. 

Egy adott fűmagkeverék kiválasztásánál legfontosabb szempont a felhasználás célja, funkciója, klimatikus feltételek, küllem. Felhasználás oldaláról könnyű belátni, hogy teljesen más típusú fű kell az autópálya oldalára és megint más egy díszkertbe és más a sportpályára.

Fontos tisztázni mi a legfontosabb elvárás? Intenzív zöld szín, szárazságtűrés, taposás tűrő legyen, vagy az a lényeg, hogy díszítsen? Szakmai oldalról a fűmagkeveréknél a legkritikusabb szempont a klimatikus feltételeknek való megfelelés. Ez nem is olyan egyszerű, hiszen azok a fajták melyek jól érezték magukat 30-40 éve, ma már kevésbé felelnek meg a klímaváltozás miatt. Érdemes még tudni, hogy a fűmagkeverékekből a szélsőséges körülményeket kevésbé viselő fajták idővel kipusztulnak. Ez a szelekció az egyik ok-több fűkeverékben például a gyorsan meginduló, azonban nem tartós fajták a védőfű szerepét töltik be, majd később átadják helyüket a többi fűféléknek- ami miatt érdemes végiggondolni, milyen fűfélét ültessünk, hogy az hosszútávon is megfeleljen az igényeinknek.

Amennyiben füvesítés előtt állnak és segítségre van szükségük a megfelelő fűmagkeverék kiválasztásához, keressék kollégáinkat!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Ivanics Balázs

Bács – Kiskun megye

 Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0