A nyár beköszöntével a gyep élettani körülményei nagyot változnak, közkeletű, hogy megnő a növények vízigénye, amelyet még a párolgási veszteség megugrása is súlyosbítani tud. A helyzet talányossá válik, mert az öntöző víz csekély mennyisége szomjazáshoz, aszály állapothoz, a túlöntözés gyökér-rothadáshoz, gyepgombás pusztuláshoz vezet. Ismerd fel, ha öntözési hiba okozza a gondot!

 Ebben a bizonytalan helyzetben mi adhat támpontot a helyzet megítéléséhez?

El nem tűnő lábnyom 

Első stádiumban, ha a gyep szomjazik, a belső nyomás (turgor) csökken, ha a pázsiton végigmegy valaki, a lába nyomán a fűszálak „unottan ’” vagy egyáltalán nem egyenesednek vissza.

Figyelem! Nyáron a párolgási veszteség akár 30-50% is lehet. A kert eltérő adottságú részei különbözőképpen reagálnak a változásokra, a déli lejtők, rézsűk kitettsége jóval nagyobb, mint az átlagos vagy árnyékkal legalább részben fedett gyepterületek.

 Orvoslása: A szárazság sújtott területen a kijuttatott vízadagot emelni kell, természetesen figyelve a többi terület túlöntözésének elkerülésére.

Barna napfolt 

Ha a pázsitgyep közel azonos fajtatulajdonságú magkeverékből áll, a hőmérséklet és csapadékváltozásra is közel hasonlóan reagál. Tehát az árnyék vonulás útjában még egy ideig tetszetősségét foltban megőrzi, de ahol a” telibe tűző” nap perzselését kell állnia ott először, barnul, később szalmásodik a fűfelület.

Orvoslása: A kijuttatott vízadagot emelni kell, amennyiben nagy értékű díszgyep károsodhat, fontolóra kell venni a hálós árnyéktakarást.

Egyik gyepalkotó pusztulása 

Ha a gyep nem hasonló tulajdonságokkal rendelkező magkeverékből született, és egyik alkotója jobban tűri a hőséget, mint a másik, akkor a toleránsabb faj a másik kárára elszaporodik, súlyosabb esetben a gyengébb „hőtoleráló” fajta kipusztulása után életterét is elfoglalja. Ebben az esetben a pusztuló fű sárgulása, barnulása mellett a „hőálló” (általában vastaglevelű) fűfaj még zöldül.

Orvoslása: A kijuttatott vízadagot emelni kell, amennyiben a károsodás az egyik gyepalkotó pusztulásával jár, ősszel felülvetéssel annak hiányát pótolni kell.

Kiégés

Nyilvánvalóan, ha a csapadék elégtelenség nem szűnik meg, nem esik az eső, vagy nem öntözünk, a gyep teljes kiégésével nézhetünk szembe. A gyepgondozási munkálatok tervszerű ütemezésével, gyeplazítással, lyuggatással, kiegyensúlyozott tápoldatozással megnövelhetjük gyepünk tűrőképességét, de a tartós vízhiánynak nem képesek ellenállni. A nem öntözött gyepek a kánikulai napokban áldozatul esnek a perzselő hőségnek.

Orvoslása: A nem öntözött gyepterületek védelmében a megelőzés, és a felkészítés szerepe nő meg, melyet agrotechnikai eszközök alkalmazásával érhetünk el. A sorsukra hagyott kultúrgyepek „ősgyepesednek” ennek következményeivel számolni kell.

Az öntöző rendszer elégtelensége 

Ahogyan a hűtőberendezések hibáival is általában krízishelyzetben, a melegben találkozunk, az öntöző rendszer tervezési vagy üzemelési hibáival is a hőhullámok esetén szembesülünk igazán. Ilyenkor a hibarajzolat szinte ráég a gyepre. A szabályos foltok, körívek öntözési elégtelenségekre, rossz fúvóka beállításokra, kilépési szögekre, vízárnyékokra utalnak.

A képen egy olyan gyeppusztulást láthatunk, amelyet az öntözőfej elfordulásának elégtelensége illetve a fúvóka kilépési szögének helytelensége okoz.

Orvosoljuk magunk, vagy hívjuk a szakembert!

A teljes képhez azonban szükséges átadnom még egy információt.

Legalább ilyen veszélyes lehet a túlöntözés.

Bár a jelenlegi vízárak mellett kevéssé számottevő, de praxisunkban minden évben fellelhető gyepkárosító ok. Hogyan lehet előidézni, hiszen nyáron nagyon sok vízre van szüksége a növényeknek? Az öntözővíznek a talajba kell jutnia, sajnos néhány helyen a tömörödöttség okán, -elsősorban agyagtalajokon- a víz nem képes időben szikkadni, pangó víz alakul ki.

Miért baj ez? A nyári gombabetegségek vizes közegben, különösen ilyenkor kialakuló jó kis meleg „dunsztos”környezetben a szártöveknél támadnak. Tüneteik a tapasztalatlan szemlélőnek a vízhiány jeleit mutatják (barnulás, sárgásodás). Ezért a kerttulajdonos az észlelés után általában növeli a vízadagot, vagy kézzel „rálocsol” ami a levéllemezek összetörése mellet (gombabetegség elterjedése) a leromlási folyamat gyors lefolyásához vezet.

A pázsitdoktor hamar beazonosítja a problémát, hívd ha segítségre van szükséged!

 

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Kapui Gábor

 Pázsit Doktor

Öntözéstechnikusa

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0