Lehetne nálam is olyan zöld fű, mint a szomszédnál, vagy akár mint egy golfpályán?

Tudod egyáltalán , hogy mitől zöld a fű? Talán még emlékszel iskolai tananyagokból a Klorofill nevére, nos ez adja a levelek zöld színét. Nem csak a szépségért felelős, hanem életfontosságú szintetikus folyamatokat is irányít, összehangolja a földből felvett tápanyagforgalmat. Sajnos rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra is visszafordíthatatlanul megváltozik. Nem meglepő, ha minden rendben van, akkor a fű is egészséges zöld. De a környezeti egyensúly sajnos könnyen megbomlik a gyepfelületen és akkor elindul a gyep leromlása. A zöld fű elérése könnyebb feladat, de hosszútávon szintentartása az igazi kihívás…

Hogyan keletkezik a gyep lepukkantsága?

Jobb esetben a gyep telepítésekor a növénytakarót tápanyagtartalékkal bocsátjuk útjára. Az „indító trágyát ” legkésőbb három éven belül a gyep feléli.

Hogyan történik mindez?   

Füvet nyírunk, a levéllemezek megnőnek, tápanyag áramlik a levelekbe, aztán megint nyírunk.     A vitalizációs időszak ebben a körforgásban telik el.

Térjünk ki egy fontos részletre!

A fűnyírással nem csak a felvett táplálék feldolgozó felületétől fosztod meg a növényt, de raktározott tápanyagaitól is. A növény a tápanyagot rendszeresen elveszti, ha a tápanyagforrások nem pótlódnak megindul a gyep leépülése. Azok a fűfajták, amelyek lakókörnyezetben jellemzően előfordulnak kedvelik a gyakori nyírást, de csak a rendszeres tápanyag utánpótlás mellett. Azért nem tűrik az alacsony fűnyírást, mert jelentős, elágazó,akár több centiméteres szártövekkel bírnak, ezért sekély magasságban levelekkel, zöldállománnyal nem rendelkeznek, ha a vágás ezt a szintet érinti, az a növény pusztulásához vezet.

De, hát ez mese, jártam én már golfpályán is és ott alig néhány milliméter a fű!

A golfpálya füve speciális Agrotis (Tippan) fajokból kialakított speciális gyep, különlegeségét az adja, hogy a növénynek egyetlen szál gyökere és egyetlen levele van. Ez a szerkezet teszi lehetővé az extrém alacsony vágás elviselését. Ne próbálkozz, ez a gyep, nem az a gyep! Lakókertben nincs golfgyep, nem csak a fűmagon, hanem a telepítésen és a napi rendszerességű gondozási igényen is „bukik a z ügy”.

Hogyan lehet zöld füved? Csak olvass tovább elárulom!

Ha jól érezzük magunkat és megelégedettek vagyunk , akkor mosolygunk, ha a kutyus jól érzi magát, körbe ugrál és a farkát csóválja. A gyep színével üzen: ha életkörülményei kedvezőek, akkor fajtajellegének megfelelő színekben pompázik. Ha ez nem adatik meg számára, akkor színehagyott lesz és akár el is pusztul. Magyarországot a „gyepes kertek” jellemzik, vagyis ha a pázsit nem tetszetős, az egész kertre „rányomja” bélyegét.

Víz, tápanyag, napfény, légmozgás ezek a varázsszavak, melyet használni fogunk. Most a tápanyagot járjuk körül.
Növényeid táplálékigényét több módon is biztosíthatod.

Figyelembe véve, hogy a táplálékot csak vizes közegben képesek a növények felvenni, a tápoldat előnye, hogy azonnal megkezdődik a felszívódás és beépül a növényi sejtekbe. Ezzel ellentétben a lebomló trágyák, porok, granulátumok beépülését, még az oldódás bizonytalanságai veszélyeztetik, nem beszélve az elhordásról, elmosódásról. A tápoldatok mellett szól, hogy azok lombtrágyaként és gyökéren keresztül is felszívódnak, míg más anyagok általában csak gyökérzeten keresztül fejtik ki hatásukat.
A modern tápoldatozás annak előnyei miatt, hamar elterjedt a nagyüzemi és a lakókerti gazdálkodásban. A tápoldat permetezés nagyobb hatékonysága, kombinálhatósága és kiszórási pontossága, gyors hasznosulása miatt nem igen hagyott alternatívát.

Egyre inkább bekúszik a köztudatba, hogy a tápanyagozott növények díszlenek a legszebben. Cserepes, balkonládás növényeink az elsők, melyek „kiérdemelték” a folyékony tápanyagokat. A növények rögvest szemet gyönyörködtető visszajelzést adnak, amire a kereskedelem kereslet megugrása miatt, a flakonos tápoldatok megszaporodásával válaszolt.

A szántóföld és a balkonláda közé viszont mostoha gyerekként szorult a lakókert és annak pázsitfelülete, mint szakmai szegmens. A kertbe nem hajthat be traktor szóró kerettel, és öntözőkannával, vagy háti permetezővel sem életszerű száz literes nagyságrendben tápoldatot többször is kijutatni a gyepfelületre.

A Pázsit Doktor® vállalkozások éppen ezt a problémát kezelik és nyújtanak teljes körű megoldást a díszgyepek és lakókerti pázsitok vonatkozásában.

A tápanyagok tekintetében törekvésünk, hogy a lakókörnyezetedben a lehető legkevesebb kemikáliát használjunk, így a legkisebb környezeti terhelést okozzuk. Alkalmazott anyagaink jó része olyan élőflóra, mely a biogazdálkodás kritériumának is eleget tesz. A tápoldatok áprilistól októberig rendszeresen kijuttatva a gyep vitalizációs ciklusához igazodva különböző beltartalommal, egymásra épülve, serkentik a füvek gyökérfejlődését, növelik a zöldtömeget, a fű terhelhetőségét és ellenálló képességét a betegségekkel és szárazsággal szemben.

Ha Ön őszintén rajong a szép környezetért, akkor kedvelni fogja a Pázsitdoktor® szolgáltatásait.

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Ivanics Balázs

Bács – Kiskun megye

 Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0