1. Milyen magasan nyírjunk utoljára?

Ősszel érdemes a nyári magassághoz képest 1-2cm-rel alacsonyabbra nyírni, de így sem érdemes 4cm-nél rövidebb vágást végezni. – Az átmeneti időjárás általában több csapadékkal jár, a rövidebb nyírás pedig segíti a könnyebb átszellőzést, a felesleges víz elpárologtatását, a sűrű populációt megóvni a befülledésből adódó parazita gombák pázsit pusztításától. – A „rövid” szálak statikailag jobban ellenálnak a felületi terhelésnek, így jobban viseli az ember lábnyomát, vagy a hótakaró súlyát. – Magyarországon magánkertekben jellemzően elterjedt bizonyos pázsit alkotó fajok idősödésükkel vastagodó és megnyúló szártövet fejlesztenek, melyekbe könnyű belevágni egy alacsonyra állított fűnyírógéppel. Ennek következtében az adott növény elveszti a zöld levélfelületét, ami nem csak csúnya látványt nyújt, de a populáció károsodásához, elhalásához is vezethet.
  1. Mikor legyen az utolsó?

Az elmúlt 15 év átlagát nézve az utolsó fűnyírás November első harmadánál (10. napja és környéke) időszerű. Az utolsó fűnyírást érdemes úgy ütemezni, hogy a vágást követő napokban már az időjárás ne késztesse újabb növekedésre, de 2-3 napon belül fagy se érje. A gyepek kishazánkban 10 fokos talajhőmérséklet alatt már nem vitalizálnak, ami hozzávetőlegesen 4-5 nap átlagát tekintve megfelel a levegő napi középhőmérsékletének. Amennyiben elsietjük az „utolsó” nyírást, akkor a vágás után kinövő szálak a hó hatására könnyen megtörhetnek, vagy a teljes felület megnövekedése befülledéshez vezethet, ami tavasszal kifejezetten elkeserítő látvánnyal fog megajándékozni. Ha későn nyírunk a vágási sérülések nehezen gyógyulnak, illetve hajtásvégi visszafagyás sárgás, fátyolos elszíneződésként jelenik meg.
  1. Hagyjak-e fű nyesedéket a felületen?

Rendszeres tápanyag utánpótlás mellett szükségtelen, de ha jól csinálod hasznos is lehet. A levél mulcsozás célja a tápanyag visszajuttatás, ami alapjába véve egy hasznos dolog, de elég könnyű elrontani, úgyhogy csak akkor csináld, ha minden lépést betartasz! A nyesedéknek a földre kell hullani, tehát érdemes egy gyeplazítással előkészíteni a felületet. A gyeplazítás eltávolítja a növényi filcet, amin fenn akadhat a fű nyesedék, valamint megszabadíthatod a felületet gombásodást tápláló halott és rothadó közegtől. A nyesedék nagysága jobb, ha nem haladja meg az 1cm hosszúságot, tehát nem arról van szó, hogy az utolsó fűnyírást gyűjtő kosár nélkül végzed, mert az így szétszórt fűvek nagyobbak lesznek, így a pázsitod tetején landolnak, ami lebomlása során megbetegíti az alatta lévő egészséges füveket, ezáltal foltossá és lyukassá válik tavaszra. Amennyiben a fűnyírógéped nem rendelkezik mulcsozó funkcióval úgy érdemes csinálni, hogy a gyeplazítás után told végig a fűnyírót szokásos 5cm-es magasságon fűgyűjtő kosárral, amit kiürítesz a komposztálóba, vagy a zöldhulladékos zsákba. Ezt követően érdemes 1cm-rel alacsonyabbra állítani a fűnyírót és gyűjtőkosár nélkül végigtolni az előzőre merőleges irányban. Így az 1 cm-nél nem hosszabb nyesedékek valóban eljutnak a földig és a tél folyamán lebomlanak tápanyagot adva a gyepednek.

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

 

Kovács Gyula

Közép -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0