Fő szabály, és könnyű is nyomon követni,  hogy az öntözés után két órával az öntözővíznek le kell szikkadnia. A  felszínnek legfeljebb földnedvesnek szabad lennie. Ha nem így van, akkor vagy a kijuttatott vízmennyiség sok, vagy a talaj vízszikkasztó képessége elégtelen. Az egyszerűbb a vízmennyiség ellenőrzése, evvel érdemes kezdeni!

Figyeljük meg pázsitunkat és ha túl sok giliszta feltúrást tapasztalunk biztosak lehetünk benne, hogy nagyobb a kijuttatott vízmennyiség , mint amit a talaj szikkasztani képes. A túlzott öntözés kiszorítja a talajból a levegőt és ez által nem hogy 
szegény gilisztáink nem jutnak oxigénhez, de még a gyökerek oxigénhez való jutását is gátolja.

Figyelem! Káros folyamatok indulhatnak el! Nyirkos hideg talajunk lesz, kimosódik a tápanyag, főleg a nitrogén távozik könnyedén, ezért is nitrátosak részben vizeink. Betegségekre /főleg gombás gyepbetegségek/ fogékonyabb lesz pázsitunk, több tápanyag visszapótlásra lesz szükségünk, sűrűbb preventív kezelések, gyep kiritkulását is okozza. A kiritkult gyep helyére moha, gyomok telepednek. 
Ami még nagyobb veszély, hogy hosszabb távon talajunk pangóvíztől láposodhat. Másodlagos  szikesedést okozhat a sókban gazdag öntözővízzel való túlzott locsolás. 
Azért nem kell mindjárt szaladni és lekapcsolni az öntözőrendszert, de ha úgy érzed sokat öntözöl, és nem hogy javulna de romlik a pázsit állapota, honlapunkon a Blog menüben több öntözéssel kapcsolatos információhoz is juthatsz. Ahhoz, hogy tudjuk mikor mennyit kell öntözni több tényezőt is figyelembe kell vennünk.

Csak óvatosan az öntözéssel! Néha a kevesebb több!

Ha úgy érzed öntözési problémáid vannak, keresd a területileg illetékes Pázsit Doktort vagy öntözés technikusát!

Keresd az illetékes Pázsit Doktort! 

Orlik Attila

Észak Buda Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0