A muharfélék a pázsit minőségű gyepekben látványos esztétikai elváltozást okoznak, jellemzően negatív irányban. A muharfélék jellemzője, hogy vastag szálvastagságúak, színében világosabb árnyalatúak a „nemes” fajtákhoz képest, így erősen elütnek a vágyott populációtól látványt illetően. Azonban nem is ez a legnagyobb probléma velük…

A muhar félék „szezonális” megjelenésükkel okoznak kárt a populációban. Jellemzően június 2. hetétől jelennek meg a kertekben és intenzív növekedésüknek köszönhetően elszívják a körülöttük lévő nemes fajoktól a tápanyagot, így terjeszkedésük a pázsitunk kárára történik. A kifejlett növények terülő alakzatot vesznek fel, így nagyobb területeket sajátítanak ki a gyepfelületünkből. A terülése magával hozza, hogy a felmagzása is vágási magasság alatt történik, így a fűnyírás nem képes a szaporulat megfékezésére. Az élet ciklusuk rövidnek mondható, hiszen augusztus második felére, de legkésőbb szeptember elejére kisárgulnak és elhalnak, azonban a ”nemes” pázsit fajták teljesen eltünnek az elfoglalt területről, így kopasz foltokat és elhalt növényi maradványokat hagynak maguk után.

A magjainak elszórása a megjelenésétől számítva 4-6 héten belül megtörténik, ezért az ellenük való védekezést érdemes a szaporulat előtt elvégezni, hogy el se jussanak ebbe az állapotba.

Hogyan lehet ellenük védekezni?

Házilagos megoldásként a kapálás, a totális gyomirtás és a magokat hozó szár eltávolítása jöhet szóba. Amennyiben pázsitodból szeretnéd szelektíven eltávolítani, kérd szakember segítségét. A Pázsit Doktorok állnak rendelkezésedre. Tapasztalataink szerint, ha magszórás előtt a felület kezelve van, akkor a szaporulat megfékezhető. Természetesen az elterjedés mértéke is komoly hatással van az irtási ütemre, de átlagosan elmondható, hogy minden évben a muhar populáció megharmadolható, ha időben végrehajtjuk a védekezést. Egymást követő három évben elvégzett kezelés képes a muhar populációt laikus számára észrevehetetlen mérték alá csökkenteni.

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!

 

Bárány Szabolcs

Észak -Pest

Pázsit Doktora

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0