Azt hitted elkövettél mindent, aztán most azt sem tudod mi történt?

Mi okozhat még problémát nyáron, ha szakszerűen öntözünk és vágunk?

Előfordulhat, hogy az öntözési és fűnyírási előírások betartásának ellenére sem tökéletes a pázsitunk! Érdemes tisztába lenni néhány olyan tényezővel is, amelyek kevésbé szembeötlőek. Az alábbiakban összeszedtünk néhányat a leggyakrabban előforduló körülmények közül, hogy megtehessük a lehető legtöbbet gyepünk állapotának biztosítása érdekében:

A nap által földre bocsájtott UV sugarak hatása a növényekre

Az időjárás jelentésben már gyakran elhangzik, hogy erős uv sugárzásra lehet számítani és azt is tudni lehet , hogy ez valami káros dolog, mert figyelmeztetnek , ha tehetjük délkörül ne menjünk a napra. Bizony szegény növények pedig helyhez kötöttek és a sugárzást vagy kibírják, vagy károsodnak, esetleg elpusztulnak.

Mekkora a veszély?

A túlzott UV-sugárzás károsítja a kollagén rostokat (jelen esetben a növényi rostokat), hozzájárulva így a szövetek öregedéséhez, ami szerkezeti gyengüléshez vezethet. Roncsolja a növényekben levő A-vitamint is, így az emberi fogyasztásra alkalmas növények vitamin tartalma is csökken. A gyepgondozás szemszögéből nézve a túlzott UV hatás elgyengítheti arra érzékeny fajokat, melyek további megbetegedéseknek eshetnek áldozatul. A zöld felület növekedésének intenzitása csökken, amely kifejezetten a növendék füvek, vagy frissen telepített populációt (nem tökéletesen legyökerezett gyepszőnyeget is) érinthetik hátrányosan. A növények önálló védekezési módszert alkalmazva (az emberi szervezethez hasonlóan) ellen anyagot termelnek a sugárzás kivédése érdekében. Ezen védekezés hatékonysága függ a növény fejlettségi állapotától és a rendelkezésre álló tápanyagok minőségétől és megfelelő összetételétől.

Megfelelő tápanyag utánpótlással az UV sugárzás kártételei csökkenthetőek!

HA segítségre van szükséged, hívd a helyi Pázsit Doktort!