Az idei március sokak számára lélekmelengető napsütéssel és tavasziasnak tűnő 15 fokot is meghaladó hőmérséklettel köszöntött be. Sokan lelkesedésből és téli szürkeségből való kitörés vágyával felvértezve kertbe szaladnak, hogy megtehessenek mindet azért, hogy kertjük minnél hamarabb teljes pompáját mutassa.

A lelkesedés és a tenniakarás dicsérendő, de lassan a testtel!

Mi a helyzet a kerttel?

A tavaszi kerttakarítási feladatokat a fagyok stabil elmúlásával érdemes elkezdeni! Ha elsieted, kárt okozhatsz a növényeidben, eszközeidben és szándékoddal ellentétes eredményt fogsz elérni. A kerted lassabban fog regenerálódni, így a zöldülés is csúszni fog!

Ha a fagyveszély lakóhelyeden már feltételezhetően nem áll fenn, akkor a következő feladatokat veheted terítékre:

– őszi lombok összeseprése, zsákolása vagy égetése

– fák, bokrok, sövények metszése, formázása

– lemosó permetezés elvégzése

– kerti vízcsapok megnyitása,

– öntözőberendezések üzembe helyezése, karbantartása

– járda felületek nagynyomású vízzel való tisztítása

– kerti eszközeid munkára való felkészítése (kéziszerszámok olajozása, motoros gépek olajcseréje, fűnyírógép késének élezése, permetezőgépek elmosása és próbája.)

A Pázsit Doktor Kertészek és a TujaDoktor kollégái Március 12-tól kezdik a fizikális munkálatokat.

Ha szakképzett és profi szakemberekre van szükséged, keresd őket!

Még ennyi időt kellvárnod a kertgondozás kezdéséig:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

 Mikor kezdjem a kert és gyepápolást? Bárány Szabolcs - Pázsit Doktor

Mi a helyzet a gyeppel?

A gyep talán a legérzékenyebb növény a kertedben (leszámítva néhány más éghajlatról behurcolt különleges fajt), a többi növénytől eltérően a pázsit stabil 10C°-os talajhőmérséklet mellett kezdi a vitalizációs időszakát! Ez megfelel 1 hét 10C° léghőmérsékleti átlagnak (tehát nappal meghaladja 15C°-ot éjjel pedig nem megy 5C° alá). Tájékoztatásul: március első hetében az országban 2-4C° közötti volt a talajhőmérséklet.

Mikor kezdjem a kert és gyepápolást?

Az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve a gyepgondozási munkálatokat csak április elejével lehet megkezdeni!

Miért nem kezdhetem hamarabb?

Ütemszerűen a gyepgondozás első lépése a tavaszi gyeplazítás (egyedi fejlődési stádiumokat nem figyelembe véve pl.: őszi vetés, gombás betegség, extrém gyomosodás). A gyeplazítás egy olyan beavatkozás, mely során a fű növény fizikai sérülést szenved a gyökérmetszés következményeképpen, ami vitalizációs időszakban hozzávetőlegesen 2 hét regenerációs időt vesz igénybe, de ha idő elött végezzük el a gyógyulási folyamat akár május végéig is elnyúlhat. Biztos vagyok, hogy Te sem akarod 2,5 hónapig szenvedő pázsitodat nézni!

Mi a helyzet a pázsit tápanyagozással és növényvédelemmel?

A 10° fokos talajhőmérséklet alatt a pázsit nem vesz fel értékelhető mennyiségű tápanyagot. Ha granulátumot szórsz ki, akkor a következő háromhét alatt kioldódó hatóanyag egy jó része kárba megy és a időzített lebomlású tápanyag elcsúszik a szükséglethez képest, ami nem a várt eredményt fog hozni (semmit, vagy gyökérgyengülést).

Ha létechnológián alapuló tápanyagozást végzel, mint a Pázsit Doktorok, akkor a megfelelő hasznosuláshoz szintén szükséges a lombon keresztüli felszívódás, ami már említett hőmérséklethez köthető, de feltétele a napsütés és a megfelelő mennyiségű öntözővíz is. A felszívódó növényvédőszerek többségének hatásmechanizmusa is hasonló a tápanyagok hasznosulásához.

Pázsit Doktorok várhatóan Április 3.-ától állnak műszakba, de március 20.-ától minden kollégánkat elérheted telefonon!

Ne feledd nem vagy elkésve a gyepgondozási feladatokkal,

de tervezned szükségszerű!

Még ennyi időt kellvárnod a gyepgondozás kezdéséig:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp

Ivanics Balázs

Bács- Kiskun megye

Pázsit Doktora