Hogyan lehet gyommentes a pázsitom?

Megoldás: a gyomirtás, gyomkontroll 

A gyomok meghatározására több definíciót is lehet olvasni. Hozzánk egy partnerbarát értelmezés áll a legközelebb:
“Az a gyom, amit a tulajdonos nem kíván a kertben látni.”

A fogalom tisztázása, sajnos még nem oldja meg magát az ügyet, mert a legtöbb kertben, ahol még a Pázsit Doktorok nem jelentek meg, rendszeresen okoz problémát a gyomosodás. A gyomnövények tág tűrésű élőlények, amelyek akár szélsőséges körülmények között is jól érzik magukat, a meggyengülő, leromló gyepfelületre hamar beköltöznek, mert az ott tapasztalt életkörülmények nekik még igencsak megfelelőek. Fejlődésük, növekedésük gyors, így rövid idő alatt képesek a kultúrnövények fölé kerekedni, és elnyomni őket.

Kiírhatatlan gyomok csúfítják a gyeped?
Már megint kiégett a fű, és a gyomok is visszatértek.
A múltkori gyomirtót “kiröhögték” a gyomnövények.

Vigyázat tévhit! 
Nem igaz, hogy a nyírástól minden gyom elpusztul. A nyírástól a füvek között megjelenő gyomok – elsősorban egynyáriak – fokozatosan visszaszorulnak, egy részük elpusztulhat, mivel visszavágva nehezebben hajtanak újra, és magot sem érlelhetnek, de csupán a vágás nem garantál gyommentes állapotot. Egyes gyomnövények terjedése, növekedése és szaporodása gyorsabb, mint a fűféléké, más gyomok például a Parlagfű, vágási magasságon is virágzik.

Egy- és kétszikű gyomnövények 

Bocsáss meg, sajnos ezt a fogalmat nem tudom megkerülni, használnom kell. Az egyszikű gyomok a fűhöz hasonlatos szegény rokonok, mint a Muhar vagy a Kakaslábfű. A kétszikűek (ránézésre lombos levelűek) a jóval népesebb társaság Gyermekláncfű, Apró szulák, Cickafark, Lándzsás útifű, Tyúkhúr, hogy csak néhányat említsek, amelyet megrendelőink is azonosítani tudnak, és a manapság sok gondot okozó Madársóska, amelyet Lóherével szoktak összetéveszteni. Megkülönböztetésük felemlítése nem csak ügyfeleink rendszertani továbbképzését hivatott szolgálni, hanem jelezném: a védekezés is egészen más irányú. 

Miért érdemes gyomirtást végezni? Lehet, hogy a növény egyszerűen csúnya (ez főleg a gyepen az egyszikűek esetén merül fel). Az is lehet, hogy tolakodó magatartásával, árnyékával elnyomja a kívánatosabb, hasznosabb, növényeket, vagy azoktól elvonja az öntözővizet, illetve tápanyagokat. A gyomok vonzhatják a gyep rovarkártevőit, hasznos növények kórokozóit is rejthetik, tüskéiknek, illetve nedvüknek lehet allergén, irritáló vagy mérgező hatása. Ennyi ok bőven elegendő, hogy belássuk: e nemkívánatos zöld betolakodók ellen hatékony védekezési technológiára van szükség.

A védekezést komplex módon értelmezzük és alkalmazzuk a lakókertekben is, mint ahogyan a fejlett mezőgazdasági technológiák esetében teszik. Mit jelent ez? A gyomok elterjedésének oka elsődlegesen az eredeti kultúrnövény, esetünkben a gyep életfeltételeinek (tápanyag, talaj, víz, árnyék) megváltozására, romlására vezethető vissza. Ezért a tevékenységünk fő iránya a környezeti feltételek egyensúlyának helyreállítása. Egy egészséges, kellően tömött pázsit kevéssé engedi meg a gyomnövények betelepülését, ezzel szemben, ha a fű meggyengül, a gyomok azonnal lerohanják. Természetesen, ha a beülő idegen növények agresszív természetűek, mint például az említett Madársóska, elkerülhetetlen a gyomirtás.

A gyomirtás elvégzésére érdemes szakember közreműködését kérni.


Miért tennéd? 

Elsődlegesen, azért mert a gyomirtást nem úgy kell végezni, ahogyan a legtöbb ember képzeli, és itt még csak nem is arra gondolok, hogy veszélyes anyagokkal kell dolgozni, ami vagy rád, vagy a környezetedre (értsd: kerted növényei, szomszéd növényei, háziállatok, családtagok.) kockázatos lehet. 

Mi fog történni? Az üzletben a kezedbe nyomnak egy “biztos jó lesz” szert, ami mindenre jó, csak pont arra nem, ami a Te kertedben van. 

Miért történik ez pont Velem? Mert, a különféle gyomok más – más időben kelnek, növekednek és ez által a gyomirtás feltételei is egyedenként mások, a különféle gyomnövény csoportokra eltérő hatású gyomirtó szereket kell alkalmazni, ezeket a gyomokat, a kertészeti boltban vagy áruházban nem fogják analizálni, mivel csak a helyszínen lehet. Viszont, mivel nem tudod, hányszor és mikor kell elvégezni, nem látod a hatást, még egyszer megismételed, esetleg emeled a dózist a gyors eredmény reményében, és már ki is égett a fű, a lakókörnyezetedben szükségtelenül sok kemikáliát locsoltál szét, ami a környezeti terhelést megnövelte. Hozzá kell tennem, hogy a legtöbb problémát okozó fajok például a Madársóska (Oxalis) gyomirtására alkalmas termék a vásárlók számára nem hozzáférhető. 

Mit tesz a Pázsit Doktor? A gyomirtáshoz először is a gyomok helyszínen történő számbavétele szükséges, ezek után tervet készít a gyomirtás ütemére, mindezek után lehet a munkához hozzáfogni. Tevékenysége során törekszik a legkevesebb kemikáliát felhasználni, amennyi az eredmény eléréséhez szükséges. Munkáját szakszerűen, a környezet megóvása és a szükséges tájékoztatás mellett végzi.

Gyomok ellen megoldás a gyomirtás Pázsit Doktor
Gyomok ellen megoldás a gyomirtás Pázsit Doktor2