Gyepfelújítás vetéssel

 

 

A vetés szükségszerűsége a meglévő populáció ritkulásából adódik. Ezt rengeteg tényező okozhatja, a teljesség igénye nélkül például az elhanyagoltság, a nem ideális öntözés, de lehet a feljavítási folyamat eredménye is. Ilyenkor a hiányzó fű növényeket pótolni kell, hogy zárt és ellenálló pázsitot tudjunk kialakítani.

Ha túl vagyunk a romló körülmények megváltoztatásán, legyen az a talajfertőtlenítés, gyomkontroll, gombás betegségek gyógyítása, talaj pH kiegyenlítés, akkor a  következő feladat a felület vetésre való talaj előkészítése lesz. Ha a talaj szerkezetét szeretnénk változtatni, akkor a talajlyuggatást ajánlom a figyelmedbe, amit homokolással együtt érdemes alkalmazni. A vetés előkészítéseként a meglévő gyepfelületen a gyeplazítás előzi meg, ami eltávolítja azt az elhalt filcet, ami nem engedné a magokat a felszínnel érintkezni, valamint a talajba vág és magágyat biztosít a kijuttatott fűmagoknak.

Ezt követően jöhet a várva várt vetés:

 

A vetést szakmai szempontok alapján felülszórással, Top-dressinggel, vagy Hidrovetéssel végezzük. Ezekről részletesen olvashatsz a szavakra kattintva.