Gyepek feljavítása

A problémás gyepek igen nagy százaléka az újrakezdéssel járó felfordulás nélkül is feljavíthatók! A szakmabeliek többsége is a legtöbb esetben drága és nagy munkaerő igényes újrakezdést javasolják a kerttulajdonosoknak, pedig könnyebb utat is lehetne választani. Arról nem is szólva, hogy bőven akad olyan kertet érintő helyzet, amire nem is gyógyír az újra telepítés, ilyen a talaj pH értékének az elmozdulása, a gyomok széles skálája, a talaj kártevők általi fertőzöttsége, kártékony talajgombák jelenléte, melyek látható jelei az újratelepítés után sem tűnnek el végleg a gyepfelületről. Nagy jóindulattal is csak átmenetileg, de a pillanatnyi kifejezés még találóbb lenne…

Mikor érdemes a gyep feljavításában gondolkodni?

A fent említett probléma okok esetében mindenképpen ez az út vezethet csak gazdaságos és hosszútávon fenntartható eredményre, azonban azt is érdemes mérlegre tenni, hogy a feljavítás során használt növényvédelmi módszerek nem helyettesíthetik az szakszerű alapok hiányát (termőföld hiánya, öntözés szakszerűtlensége, növekedés gátló anyagok eltávolításának kihagyása…)

Ha az alapok rendben vannak, akkor a következő szempont, hogy a meglévő gyepalkotókból álló populáció összetételében (fűfajtákat illetően), megegyezzen a később elkívánt állapotéval. Itt kell figyelembe venni a jelenlegi gyep szálvastagságát, színárnyalatbeli sajátosságát, valamint kizáró tényező lehet nem kívánt fajok jelenléte (tarackbúza, egynyári perje, nádképű csenkesz és bizonyos tippan félék).

A következő szempont a gazdaságosság: ökölszabályként, ha a felületet legalább 50%-ban a kívánt gyepalkotók borítják, akkor érdemes a feljavításban gondolkodni, ha nem, akkor valóban az újrakezdés marad,mert gazdaságossági szempont alapján is az indokolt!

A kiinduló állapot megítélése szakértelmet igénylő feladat, hívd a területi Pázsit Doktort és vedd igénybe a gyepanalízist!

Milyen problémákat tudunk megoldani?

A jó hír az, hogy többet, mint gondolnád!

A pázsitok gyomosodása az egyik legzavaróbb esztétikai romlás. A kétszikű gyomok eltüntetése Doktorainknak rutin feladat. Bizonyos egyszikű “gyomok” szelektív irtása is lehetséges, de a beazonosításhoz nagy tapasztalat szükséges. A Pázsit Doktorod személyesen elmondja, mit, mikor és milyen hatékonysággal lehet távol tartani.

A díszgyepek leggyakoribb betegségei gombás eredetűek. Rengeteg különféle gomba okozhat elváltozást a felületen, ezeket ráadásul más és más módszerrel lehet eltávolítani. Sajnos a gyep gomba betegségei a makacsabb problémák közé sorolhatóak, gyógyításuk is komplexebb, ami megfelelő tápanyag utánpótlással, öntözéssel, vízelvezetéssel, szakszerű filc eltávolítással, agrotechnikai és növényvédelmi kezelésekkel küzdhetőek le.

Mohosodás megjelenése tömörödött, tápanyagszegény talajhoz, fény és vízelvezetés hiányához, köthető. Ezen körülmények egy része változtatható, mások sajnos nem, ebben az esetben a mohosodás visszatartása lehet a cél, amit folyamatos kezeléssel kordában lehet tartani.

A talajban több fajta kártevő is élhet, melyek a pázsitunk tetszetősségét ronthatja, ide tartoznak a cserebogár pajorjai, a lótetűk, lótücskök, a hangyák, és az őket vadászó vakondok is. A talajfertőtlenítés hatékony módszer anélkül, hogy fel kelljen ásni az egész kertet.

Előfordul, hogy úgy gondolhatja mindent elkövetett gyepe érdekében és mégsem jön a várva várt eredmény, ilyenkor a talaj pH értékének elmozdulása lehet a helyzet hátterében. A növény egyszerűen nem reagál se tápanyagra, se növényvédő szerekre… Ha sakk-matt-ot adott a gyep, akkor ellenőrizzük, és szükség esetén változtassuk meg a pH értékeket az ideális tartomány felé. Ebben is tudunk segíteni.

Ha a fent említett szituációk okoznak kihívást számodra a kertedben, akkor hívd kollégánkat és rendeld meg a gyepanalízist!