Gyepbetegség, a gyepek gyógyítása

Hajdan üde zöld gyeped mostanra sárgás, barnás, esetleg rózsaszín foltok lepik el?

Ránézésre erőtlen vékony és ritka a régebben pompázó pázsitod?

Bizonyos helyeken dúsan növekszik, máshol pedig satnya?

A szokásosnál több elhalt fűszál található az élők között?

Vatta pamacsokat, nyálkás képződményeket vagy pókháló szerű furcsaságokat látsz a gyepen?

Temérdek kalapos gomba bújik elő a fűszálak közül egy nagyobb eső után?

Kórosan megnyúlnak a füvek és a földre fekszenek? 

 

Ha felismered valamelyik jelenséget saját kertedben, élj a gyanúval, hogy a pázsitod gyepbetegség áldozata. Érdemes a gyepfelület gyógyítását mihamarabb elkezdeni, mielött az állapot romlik, vagy esetlegesen a pázsit teljes pusztulásával járna.

A legfontosabb lépés a helyes diagnózis megállapítása, ennek hiányában nincs, és nem is lehet sikeres gyógykezelés. A probléma okát félreismerve könnyen felesleges erőfeszítéseket tehetsz, ami sok idődbe, pénzedbe és eredménytelenségbe torkolhat. Javasoljuk, hogy vedd igénybe gyepanalízis szolgáltatásunkat.

A kárt okozó tényezők és körülmények ismeretében elkezdődhet a gyepgyógyítás, mely minden esetben kúraszerűen ismétlődő kezelések elvégzésével hozhatja a kívánt eredményt.

Gyepbetegség - Pázsit Doktor

Bárki is végzi a gyep betegségeinek gyógyítását, legyél tisztában vele, hogy nem várhatsz egyetlen beavatkozástól varázsütés szerű javulást és hosszútávú eredményt sem.

Ne felejtsd el, hogy a gyepbetegség gyógyítás alkalmával a szükséges növényvédelmi eszközök mellett a gyep javulásához szükséges speciális tápanyag ellátásra van szükség, hogy a regeneráció a lehető leghamarabb megvalósuljon és a késöbbiekben ellenállóvá váljon a kórokozók támadásával szemben. (A speciális jelen esetben a „tavasz-nyár-ősz” feliratú dobozos műtrágyáktól eltérőt jelent, jellemzően nem kemikáliákat használunk.)

Amennyiben a feladat összetettsége és a technológia ismerete kihívást jelent számodra, hívd segítségül a területi Pázsit Doktor®-t!

Kapcsolat

Bár nagyra értékeljük, minden hobbikertész kolléga tapasztalati úton megszerzett hozzáértését, nem röstelljük, hogy képzettségünket iskolapadban szereztük és szaktudásunk szintjének emeléséről minden évben többször gondoskodunk.

Mi okozhatja a gyep nemkívánatos elváltozását, a gyepbetegség tüneteit?

Jellemzően két csoportba sorolható a gyepbetegségek a gomba-, illetve a vírus-betegségek okozhatnak kárt kertedben.
A helyzetet bonyolítja, hogy számos tünet (szimptóma) utalhat többféle pázsit betegségre, több betegség is felléphet egyszerre és mutathat vegyes tüneteket, és az is megeshet, hogy a tünetet nem is kórokozó, hanem kártevő (állati eredetű) idézi elő, sőt nem is betegséggel van dolgunk, hanem valamely körülmény (talaj, víz, árnyék) űz rossz ízű tréfát. Talán majdnem minden formál logikai lehetőséget kimerítettünk.
Nos, hát így már érthető, hogy nem vállalkozunk fényképek alapján diagnózisra, csak helyszíni vizsgálatot követően. A betegség tüneteknek gyakran nem csak “képük” hanem tapintásuk, szaguk van. A pontos diagnózishoz meg kell vizsgálni a gyökérzetet, mintázni a talajt, Ph értéket, víztartalmat illik mérni. Nagyítóval, mikroszkóppal szemügyre kell venni a szaporító képleteket. Szakmai alázatunk és elkötelezettségünk nem engedi, hogy “bemondásra” diagnózist és kezelést javasoljunk, vannak olyanok, akik ezt lelkiismeret furdalás nélkül megteszik, akár egy “felhasználónév” névtelensége mögé bújva, ha ezt keresed, fordulj hozzájuk! A vizsgálatok jó része, nem költséget emésztő, csak jelenlétet, tapasztalatot, tudást és a szakmai előírások betartását igényli. A költségeket előre jelezzük, tudjuk mindenkinek más a drága és az olcsó.

Gyepbetegség - Pázsit Doktor

Ezen a helyen nem szeretnénk fűbetegségeket bemutatni. Nem célunk, hogy hiú reményeket tápláljunk, néhány mondat elolvasása után sem leszel képes a gyepbetegségek gyógyítására, de az sem törekvésünk, hogy elborzasszunk, és ennek okán olyan tüneteket fedezz fel a gyepen, amely kóros állapotra utal.

Jó szándékunk viszont arra vezérel, hogy hívjuk fel a figyelmedet azokra az életszerű körülményekre, amelyek hozzásegítenek a gyepbetegségek elkerüléséhez. A pázsit betegségei döntő részben hiánybetegségekre vezethetők vissza, ezért nem jelentéktelen a kiegyensúlyozott és harmonikus az évszakhoz igazodó tápanyagellátás.

A másik leggyakoribb gyepleromlási ok halmaz a helytelen gyepápolás, a fűnyírás helytelenségei, a nyesedék felhalmozódása, az öntözés anomáliái és persze az elhanyagolás is ide tartozik.

Ha úgy ítéled meg, hogy egyedül nem boldogulsz, hívd a helyi Pázsit Doktor®-t, a fertőzések terjedését megállítja és segít helyreállítani a kívánt állapotot.