A muhar félék a pázsit minőségű gyepekben látványos esztétikai elváltozást okoznak, jellemzően negatív irányban. A muhar félék jellemzője, hogy vastag szálvastagságúak, színében világosabb árnyalatuak a „nemes” fajtákhoz képest, így erősen elütnek a vágyott populációtól látványt illetően. Azonban nem is ez a legnagyobb probléma velük…

A muhar félék „szezonális” megjelenésükkel okoznak kárt a populációban. Jellemzően június 2. hetétől jelennek meg a kertekben és intenzív növekedésnek köszönhetően elszívják a körülötte lévő nemes fajoktól a tápanyagot, így terjeszkedésük a pázsitunk kárára történik. A kifejlett növények terülő alakzatot vesznek fel, így nagyobb területeket sajátítanak ki a gyepfelületünkből. A terülése magával hozza, hogy a felmagzása is vágási magasság alatt történik, így a fűnyírás nem képes a szaporulat megfékezésére. Az élet ciklusuk rövidnek mondható, hiszen augusztus második felére, de legkésöbb szeptember elejére kisárgulnak és elhalnak, azonban a ”nemes” pázsit fajták teljesen eltünnek az elfoglalt területről, így kopasz foltokat és elhalt növényi maradványokat hagynak maguk után.

A magjainak elszórása megjelenésétől számítva 4-6 héten belül megtörténik, ezért az ellenük való védekezést érdemes a szaporulat elött elvégezni, hogy el se jussanak ebbe az állapotba.

Hogyan lehet ellenük védekezni?

Házilagos megoldásként a kapálás, a totális gyomírtás és a magokat hozó szár eltávolítása jöhet szóba.

Amennyiben pázsitodból szeretnéd szelektíven eltávolítani, kérd szakember segítségét. A Pázsit Doktorok állnak rendelkezésedre.

Tapasztalataink szerint, ha magszórás előtt a felület kezelve van, akkor a szaporulat megfékezhető. Természetesen az elterjedés mértéke is komoly hatással van az írtási ütemre, de átlagosan elmondható, hogy minden évben a muhar populáció megharmadolható, ha időben végrehajtjuk a védekezést. Egymást követő három évben elvégzett kezelés képes a muhar populációt laikus számára észrevehetetlen mérték alá csökkenteni.

 

Kérem a Pázsit Doktor segítségét!